Skip to main content

Vrtlar amater, koji želi točno poznavati stanje svoje zemlje, mora poznavati ne samo hranjiva, već i sadržaj kiselina u tlu. Stručnjaci stoga govore o reakciji tla i pH vrijednosti. Za malog vrtlara dovoljno je znati da se iza pojma pH vrijednosti skriva jednostavno činjenica da tlo, kemijski gledano, može reagirati kiselo ili alkano.

Vrijednost tla ispod 7 (od 3-6) ukazuje na sve jaču kiselu reakciju. Iznad 7 počinje alkalna reakcija (0d 7-9). Za vrtlara je važno znati da većina kultiviranih biljaka prednost daje blago kiseloj reakciji tla i pH vrijednostima između 6 i 7.

Izrazito kiselo tlo vole biljke tresetišta kao npr. azaleje, rododendroni, kamelije i vrijes. Slabo alkalna smije biti zemlja za trešnju, kupus, celer i mrkvu. Ako se niste odlučili za kupovinu male garniture za analizu tla, koja se može nabaviti samo u nekima našim dobro opskrbljenim specijaliziranim prodavaonicama, ipak možete i sami nešto učiniti.

Uzmite malo zemlje iz svog vrta i pomiješajte ju s malo obične destilirane vode. Pustite da se slegne, pa u vodu uronite komadić indikator papira (lakmus) za određivanje pH vrijednosti tekućina. Može se nabaviti u bilo kojem kemijskom laboratoriju, ili u trgovini laboratorijskim priborom (Hospitalijama). Uz indikator papir je priložena i skala boja koja odgovara određenom stupnju kiselosti ispitivane tekućine. Tako ćete na vrlo lak, brz i jednostavan način je li semlja u vašem vrtu kisele, neutralne, ili lužnate reakcije.

Ako je pH vrijednost tla previše kisela, onda se mora izvršiti kalcizacija (kalcifikacija), a obavlja se dodavanjem vapnenih materijala, odnosno materijala koji u visokom postotku sadrže kalcij. Ako pak želite povećati kiselost tla, to možete činiti dodavanjem treseta, pilovine od jelovine, dodati zemlju za redodendrone (koju kupite u vrtnom centru), iglice od bora… Koju god od mjera bi morali učiniti (odkiseliti ili zakiseliti), svakako ju napravite, jer uvelike činite dobro svojim biljkama koje će u tom tlu rasti, a samim time će se poboljšati i usvajanje hranjiva iz tla. Potrebno je znati potrebe biljaka prema pH vrijednosti, ako ih imate namjeru zasaditi u svom vrtu.

Nikolina Krivošić, dipl. ing. agr.